
Warszawska oczyszczalnia ścieków "Czajka" zasila Wisłę czystą wodą. "Czajka" produkuje wodę 2-5 razy czystszą niż się zobowiązała, a ok. 2-3% wody płynącej w Wiśle pochodzi właśnie z warszawskiej oczyszczalni. Po półtora roku od uruchomienia jej funkcjonowanie ocenia Prof. Zbigniew Heidrich z Politechniki Warszawskiej: "To dobrze o tyle, że ścieki mają korzystny wpływ na stan czystości Wisły - nie tylko nie pogarszają jakości wody w rzece, ale działają na nią oczyszczająco."
"Czajka" to oczyszczalnia mechaniczno-biologiczna. Oczyszczanie jest w niej podzielone na kilka etapów. Najpierw zachodzą procesy cedzenia i osiadania zanieczyszczeń. Codziennie w "Czajce" odcedza się 3 tony tzw. skratek, czyli nierozpuszczalnych w wodzie zanieczyszczeń, które trafiają do spalania lub na wysypisko, oraz 5 ton piasku.
W następnym etapie wykorzystuje się bakterie odżywiające się związkami znajdującymi się w ściekach (np. związkami węgla, azotu i fosforu). Zajmuje im to ok. kilkunastu godzin, po czym opadają na dno bioreaktora, skąd są usuwane. Na koniec osad poddaje fermentacji trwającej ok. 28 dni, podczas której wydziela się łatwopalny biogaz. W "Czajce" produkuje się dziennie 500 ton osadu, które są podsuszane i spalane. Pozostaje z nich wtedy 40-50 ton popiołu.
"Mieszkaniec Warszawy zużywa średnio 200 l (0,2 m3) wody w ciągu doby - mówi prof. Heidrich. Do tego dochodzą jeszcze ścieki przemysłowe i ścieki opadowe. W ten sposób w stolicy powstawać może w ciągu doby 500 mln litrów ścieków. Z tego 65-70 tys. m3 przejmuje Oczyszczalnia Ścieków Warszawa Południe, a pozostała część ścieków - nawet 435 tys. m3 - przepływa przez Oczyszczalnię ścieków "Czajka". Przez kilkadziesiąt czy kilkaset lat ścieki z północnej części lewobrzeżnej Warszawy odprowadzane były prosto do Wisły. Tak więc codziennie do rzeki trafiało wtedy 250 tys. m3 nieoczyszczonych ścieków. Kiedy zmodernizowano „Czajkę", ludzie zastanawiają się, czy nie działa ona przypadkiem szkodliwie na środowisko. Odpowiedź jest prosta: nie działa. Procesy, które stosuje się przy oczyszczaniu ścieków są bardzo dobrze rozpoznane. Niemal wszystko o nich wiemy."
(mk)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- PAP

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Poprawa jakości wody w Szczecinie - Szczecińska oczyszczalnia "Pomorzany"
Europa jest wrażliwa na punkcie ochrony środowiska naturalnego, a „śmierdzący” problem Szczecina nieustannie nasilał się przez kilkadziesiąt lat....
-
Uzdatnianie wody pitnej, a wody procesowej
Woda jest nieodłącznym elementem życia i działalności przemysłowej. Jednak ta pochodząca z naturalnych ujęć rzadko nadaje się do bezpośredniego...
-
-
-
-