Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
ABIS R&D
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2014-10-24  |  Ostatnia aktualizacja: 2014-10-24
Odporne na pasteryzację grzyby zatruwają owocowe przetwory
Talaromyces flavus może z łatwością rozwijać się w temp. 4 stopni Celcjusza
Talaromyces flavus może z łatwością rozwijać się w temp. 4 stopni Celcjusza

Niektóre żyjące w glebie grzyby są termoodporne i nie giną podczas pasteryzacji. Mogą one zatruwać przetwory z truskawek i innych owoców. Skażone grzybami owocowe produkty trzeba szybko wykrywać i wycofywać.

Grzyby termoodporne potrafią przetrwać co najmniej 30 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza (lub wyższej). Skażone grzybami truskawki i inne owoce miękkie mogą być zagrożeniem dla zdrowia ludzi, ponieważ wytwarzają szkodliwe substancje - mykotoksyny. Wytwarzane przez te grzyby toksyny mogą uszkadzać układ nerwowy, szkodliwie wpływać na płód i powodować reakcje alergiczne oraz (prawdopodobnie) nowotwory.

Jednymi z najniebezpieczniejszych i najczęściej pojawiających się w pasteryzowanych przetworach gatunków są Neosartorya fischeri, Byssochlamys fulva i Talaromyces flavus. Pierwszą odmianę po raz pierwszy wyizolowano w roku 1968 z konserwowanych truskawek, na które przez 20 minut działano temperaturą 100 stopni Celcjusza. Grzyby termoodporne mogą przetrwać przy ograniczonym dostępie tlenu i pomimo znacznego zakwaszenia. Talaromyces rozwijają się nawet w temperaturze, jaka panuje w lodówce.

Na razie brakuje metody wykrywania grzybów termoodpornych, która byłaby szybka, tania i skuteczna, a zatem nadająca się do wykorzystania na skalę przemysłową. Potrzebne są również badania nad markerami termooporności oraz wrażliwością grzybów termoopornych na substancje chemiczne.

(mk)

Kategoria wiadomości:

Inne

Źródło:
money.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także