
Zdaniem Ewy Ostrowskiej, konsultant branży opakowaniowej, w najbliższych latach rynek opakowań dla żywności cechować będzie zrównoważony rozwój, mający na uwadze bezpieczeństwo użytkowania, bezpieczeństwo żywności i ochronę środowiska. Tak wynika z badań, które w 2012 roku przeprowadził magazyn "Packaging World" we współpracy z DuPont Packaging i Industral Polymers. Wzięło w nich udział 500 firm związanych z produkcją i przetwórstwem opakowań.
Badania "Packaging World", DuPont Packaging i Industral Polymers miały na celu rozpoznanie trendów, które będą miały wpływ na przemysł opakowaniowy w ciągu najbliższych 10 lat. "Z badania wynika - mówi Ewa Ostrowska - że w przyszłości dominować będzie zrównoważony rozwój, mający na uwadze bezpieczeństwo użytkowania, bezpieczeństwo żywności i ochronę środowiska. Badani reprezentanci przemysłu opakowaniowego uważają, iż w ciągu najbliższych 10 lat zdecydowanie wzrośnie świadomość konsumentów w zakresie potrzeby recyklingu i będą oni poszukiwać i odróżniać tzw. "zielone opakowania"."
Prawdopodobnie wciąż częściej występować będą opakowania z tworzyw sztucznych, choć powinien także zwiększyć się udział opakowań kartonowych, które uważane są za bardziej eko. Zarazem trwają jednak prace nad tworzywami i opakowaniami eko.
"Dobrym przykładem są tworzywa szwedzkiej firmy EcoLean - wyjaśnia Ostrowska - które są wykorzystywane do produkcji opakowań produktów żywnościowych, głównie produktów mleczarskich, soków owocowych i wyrobów garmażeryjnych. Opakowania te, dzięki dodatkowi do tworzywa dolomitu i kalcytu, w odróżnieniu od powszechnie stosowanych do tego celu opakowań z polipropylenu i polistyrenu, są bardziej przyjazne środowisku i znacznie szybciej ulegają degradacji (o ok. 30-70 proc.). Kolejny przykład to produkowana przez firmę Innovia Films kompostowalna folia bazująca na celulozie. Oprócz korzyści dla środowiska, folie NatureFlex oferują także wiele zalet w procesach pakowania i przetwarzania, wysoki połysk i odporność na tłuszcze i oleje, dobrą barierowość wobec gazów, aromatów i olejów mineralnych, szeroki zakres temperatur zgrzewu oraz łatwość otwierania."
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- portalspozywczy.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Stal nierdzewna: odporność na korozję w różnych środowiskach
Zwykła stal to materiał trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne, ale pod wpływem wilgoci zaczyna rdzewieć, co znacząco ogranicza jej...
-
Lukratywny ekointeres - biogazownie
Inwestowanie w rozwój technologii dla pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych takich jak słońce, wiatr, woda, biomasa (ogólnie materia...
-
-
-
-