
Za nami kolejny Światowy Dzień Gleby, który obchodzony jest 5 grudnia. Święto to zostało ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w celu zwiększenia świadomości ludzi w kwestii roli i znaczenia gleby w naszym życiu. Tegoroczny Dzień Gleby odbywał się pod hasłem Gleby i rośliny strączkowe, symbioza dla życia".
Gleba od zawsze dostarcza ludziom żywość oraz jest podstawowym elementem środowiska naturalnego. Składa się w 45% z minerałów, 25% z wody, 25% z powietrza oraz 5% z materii organicznej. Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia.
Naukowcy obliczyli, że 33% gleby na świecie jest zdegradowane, a każdego roku zniszczeniu ulega 50 000 km2 gleb. Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje przykrytych pod powierzchnią rozszerzających się miast. 95% naszej żywności pochodzi z naszej gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza. W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.
(mk)
Kategoria wiadomości:
Inne
- Źródło:
- sadyogrody.pl

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Efektywne zagospodarowanie zielonych przestrzeni w mieście
Zielone przestrzenie w miastach odgrywają kluczową rolę w poprawie jakości życia mieszkańców. Pomagają redukować zanieczyszczenie powietrza,...
-
Recykling i optymalna gospodarka odpadami – wyzwania firm produkcyjnych?
www.automatyka.plTrendy proekologiczne na całym świecie sprawiają, że dbanie o środowisko staje się coraz ważniejszym aspektem dla zakładów przemysłowych. Czy
-
-
-