
Naukowcy z Imperial College London opracowali nowy, niedrogi czujnik, który w połączeniu z urządzeniem mobilnym może wykrywać proces psucia się mięsa i ryb zachodzący w opakowaniach.
Elektryczne czujniki gazu na bazie papieru (PEGS) wykrywają gazy odpadowe, takie jak amoniak i trimetyloetyloamina w produktach mięsnych i rybnych. Dane z czujników można odczytywać za pomocą aplikacji. Dzięki temu wystarczy, że użytkownicy będą trzymali urządzenie nad opakowaniem, aby móc sprawdzić czy jedzenie w nim zawarte jest bezpieczne do spożycia. Badacze uważają, że PEGS dużo szybciej i dokładniej określają śladowe ilości gazów w porównaniu z istniejącymi rozwiązaniami.
Ponad 30% brytyjskich konsumentów wyrzuca jedzenie wyłącznie dlatego, że te osiąga termin przydatności do spożycia, ale według niemieckiej agencji prasowej 60% wyrzucanej w ciągu roku żywności jest bezpieczna dla zdrowia.
Koszt budowy pojedynczego czujnika wynosi zaledwie dwa centy amerykańskie. W związku z niską ceną czujniki mogą więc ostatecznie zastąpić datę ważności drukowaną dotychczas na opakowaniach.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- aawsat

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Spektrometria mas – klucz do analizy chemicznej na najwyższym poziomie
W dobie rosnących wymagań w zakresie precyzyjnej analizy chemicznej, techniki pomiarowe muszą sprostać coraz bardziej zaawansowanym potrzebom...
-
Projektowanie i budowa spalarni śmieci
W ostatnich latach rosnące zapotrzebowanie na efektywne zarządzanie odpadami skłoniło do rozwijania zaawansowanych technologii, takich jak...
-
-