
Naukowcy z Imperial College London opracowali nowy, niedrogi czujnik, który w połączeniu z urządzeniem mobilnym może wykrywać proces psucia się mięsa i ryb zachodzący w opakowaniach.
Elektryczne czujniki gazu na bazie papieru (PEGS) wykrywają gazy odpadowe, takie jak amoniak i trimetyloetyloamina w produktach mięsnych i rybnych. Dane z czujników można odczytywać za pomocą aplikacji. Dzięki temu wystarczy, że użytkownicy będą trzymali urządzenie nad opakowaniem, aby móc sprawdzić czy jedzenie w nim zawarte jest bezpieczne do spożycia. Badacze uważają, że PEGS dużo szybciej i dokładniej określają śladowe ilości gazów w porównaniu z istniejącymi rozwiązaniami.
Ponad 30% brytyjskich konsumentów wyrzuca jedzenie wyłącznie dlatego, że te osiąga termin przydatności do spożycia, ale według niemieckiej agencji prasowej 60% wyrzucanej w ciągu roku żywności jest bezpieczna dla zdrowia.
Koszt budowy pojedynczego czujnika wynosi zaledwie dwa centy amerykańskie. W związku z niską ceną czujniki mogą więc ostatecznie zastąpić datę ważności drukowaną dotychczas na opakowaniach.
(rr)
Kategoria wiadomości:
Nowinki techniczne
- Źródło:
- aawsat

Komentarze (0)
Czytaj także
-
O czym pamiętać, projektując energooszczędny, inteligentny dom na Śląsku?
Projektowanie nowoczesnego, energooszczędnego domu wymaga dziś znacznie szerszego spojrzenia niż jeszcze kilkanaście lat temu. Poza kwestiami...
-
Bezpiecznie i ekologicznie – praca zdalna może być „smart”
Ludzie spędzają w domach obecnie więcej czasu niż kiedykolwiek wcześniej. Wynika to w dużej mierze z modeli pracy zdalnej lub hybrydowej,...
-
Recykling i optymalna gospodarka odpadami – wyzwania firm produkcyjnych?
www.automatyka.pl