Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Ekosystem BIOMAC
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2015-11-30  |  Ostatnia aktualizacja: 2015-11-30
Warszawska SUW "Praga" została wyposażona w nowe technologie uzdatniania
Dzięki modernizacji warszawska woda zyskała lepszy smak
Dzięki modernizacji warszawska woda zyskała lepszy smak

Na terenie Stacji Uzdatniania Wody „Praga" w Warszawie została uruchomiona nowoczesna instalacja ozonowania pośredniego i filtrów węglowych. Obecnie już wszystkie zakłady wodociągowe MPWiK Warszawa posiadają zaawansowane efektywne układy technologiczne zapewniające najwyższą jakość dostarczanej wody.

Inwestycja polegała na rozbudowie istniejącego procesu uzdatniania wody dodatkowo o ozonowanie pośrednie i filtrację na granulowanym węglu aktywnym. Szczegółowy zakres prac obejmował kompleksową budowę stacji ozonowania i filtrów węglowych, pompowni pośredniej, budynku magazynowego, zaplecza technicznego, a także modernizację części istniejącej infrastruktury.

Dzięki przeprowadzonej modernizacji technologii uzdatniania, z wody jeszcze skuteczniej usuwane są cząstki organiczne, co pozwala na znaczne zmniejszenie dawek środków stosowanych do końcowego etapu - dezynfekcji.

"Dzięki modernizacji - mówiła prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz - a przede wszystkim zastosowaniu nowoczesnych technologii, z wody tutaj uzdatnionej w ciągu najbliższych tygodni zostanie wyeliminowany chlor. A to głównie on wpływał na pogorszenie jej smaku i zapachu."

„Codziennie dostarczamy mieszkańcom Warszawy blisko 300 mln litrów wody – przypomniała Hanna Krajewska, prezes MPWiK w m.st. Warszawie S.A. Dzięki innowacyjnym technologiem stosowanym w naszych zakładach produkcyjnych, można ją pić prosto z kranu, w każdej dzielnicy miasta."

(mk)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
mpwik.com.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także