
Naukowcy z organizacji badawczej Fraunhofer-Institut fur Schicht- und Oberflachentechnik IST w Stuttgarcie opracowali urządzenie, w którym spożywcze odpady fermentując, wytwarzają metan, który można wykorzystać jako paliwo.
Naukowcy proponują wykorzystywanie gazu z odpadków roślinnych, których niewyczerpanym źródłem są bazary, sklepy, bary i stołówki. Z fermentacji odpadów roślinnych powstaje metan, zwany biogazem, który można sprężyć i wykorzystać jako paliwo do napędu silników.
Pilotażową komorę fermentacyjną zbudowano obok bazaru w Stuttgarcie. Proces produkcji metanu z odpadków roślinnych, z dużym udziałem mikroorganizmów, trwa kilka dni. Odpady zawierają mnóstwo wody i bardzo mało twardych włókien, nadają się więc do szybkiej fermentacji - tłumaczy dr inż. Ursula Schliesmann z IST.
Taka produkcja biogazu stanowi wyzwanie, ponieważ każdego dnia trafiają się inne odpadki i taka różnorodność wymaga ingerencji ludzi, którzy za pomocą specjalnych dodatków wyrównają poziom pH mieszanki. Jest to niezbędne, by bakterie mogły skutecznie spełniać swoje zadanie.
Odpady trzymane są w kilku zbiornikach, w których automatycznie mierzone są różne parametry, m.in. wartość pH. Specjalnie zaprojektowany system określa dokładnie, ile litrów odpadów z którego kontenera trzeba zmieszać i poddać działaniu mikroorganizmów.
(mm)
Kategoria wiadomości:
Z życia branży
- Źródło:
- naukawpolsce.pl, fraunhofer.de

Komentarze (0)
Czytaj także
-
Jak obliczyć ślad węglowy swojego pojazdu i zmniejszyć jego wpływ na środowisko?
Chcesz dowiedzieć się, jak obliczyć ślad węglowy swojego pojazdu i ograniczyć emisję CO2? Świadomość ekologiczna i efektywne zarządzanie spalaniem...
-
Zaopatrzenie biogazowni – najważniejsze informacje!
W Europie Zachodniej biogazownie wyrastają jak grzyby po deszczu. Są szczególnie popularne w Niemczech oraz Austrii. Coraz większym...
-
-
-