Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
ABIS R&D
Powrót do listy komunikatów Dodano: 2018-09-06  |  Ostatnia aktualizacja: 2019-02-06
Certyfikacja w branży spożywczej
Certyfikacja w branży spożywczej

Bezpieczeństwo i jakość w branży spożywczej ma kolosalne znaczenie dla całego społeczeństwa. Regulacje dotyczące produkcji, przetwarzania, transportu, magazynowania i dystrybucji żywności muszą być tak tworzone, aby zapewniać przede wszystkim bezpieczeństwo zdrowotne zarówno dla pracowników przemysłu spożywczego, jak i konsumentów. Narzędziami służącymi utrzymaniu działania firm należących do branży rolniczo-spożywczej na odpowiednim poziomie jest szereg różnego rodzaju systemów certyfikowanych.

HACCP

Podstawą w branży spożywczej jest posiadanie systemu HACCP, którego celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności w całym łańcuchu dostaw. Norma ta szczegółowo opisuje standardy postępowania, które wspomagają identyfikację i oszacowanie ryzyka podczas produkcji, transportu i dystrybucji żywności.

Żywność marek własnych w dużych sieciach handlowych

Dla producentów i dystrybutorów produktów spożywczych, które sprzedawane są w hipermarkatach bardzo ważne jest posiadanie certyfikacji IFS (http://www.bureauveritas.pl/services+sheet/certyfikacja-ifs) oraz BRC. System IFS jest przeznaczony dla firm współpracujących przede wszystkim z niemieckimi i francuskimi sieciami handlowymi np. Lidl, Carrefour. Natomiast bliźniaczy standard BRC obowiązuje dostawców dla marek wywodzących się z wysp brytyjskich np. TESCO. Certyfikacja IFS oraz BRC wiąże się z zapewnieniem odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa oferowanej żywności. Posiadanie dokumentu potwierdzającego zgodność działania z wytycznymi tych systemów jest przepustką do współpracy z międzynarodowymi markami.

Certyfikaty bio oraz non GMO

Coraz częściej także indywidualni konsumenci zwracają uwagę na jakość produktów spożywczych. Kupowanie produktów ekologicznych stało się modne, a także w niektórych przypadkach wręcz konieczne ze względu na alergie oraz różne choroby układu pokarmowego. Producenci żywności powstającej w gospodarstwach ekologicznych oznaczają swoje wyroby logo listka złożonego z 12 białych gwiazdek na jasnozielonym tle. Jeśli natomiast produkt spożywczy jest wolny od GMO to prawdopodobnie znajdziemy ma nim oznaczenie organizacji VLOG.

Kategoria komunikatu:

Komunikat sponsorowany

Źródło:
bureauveritas.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.