Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
Ekosystem BIOMAC
Powrót do listy wiadomości Dodano: 2006-06-12  |  Ostatnia aktualizacja: 2006-06-12
Energia z czekolady
Energia z czekolady
Energia z czekolady
Mikrobiolog Lynne Mackaskie wraz z zespołem naukowców z brytyjskiego University of Birmingham uzyskał energię z czekolady. W swoich badaniach naukowiec wykorzystał bakterie Escherichia coli oraz resztki nugatu i karmelu powstałe przy produkcji słodyczy.

Bakterie, konsumując zawarty w odpadach cukier przy wykorzystaniu enzymu hydrogenazy oraz kwasów organicznych wytworzyły wodór. Za pomocą ogniwa paliwowego energia chemiczna wodoru została przekształcona w energię elektryczną, której ilość wystarczyła do zasilania niewielkiego wiatraczka.

To nie jedyne zastosowanie bakterii, bowiem zespołowi Mackaskie’go udało się wykorzystać bakterie od odzyskiwania cennych metali ze starych katalitycznych konwerterów stosowanych w samochodach. Wystarczyło wprowadzić bakterie do kadzi z wodorem i ciekłymi odpadami ze zużytych konwerterów - tym razem enzym hydrogenaza rozszczepiał cząsteczki gazu, uwalniając elektrony które reagowały z jonami palladu z roztworu. Wytrącony pallad osadzał się na komórkach bakterii i można go było łatwo oddzielić, by ponownie wykorzystać jako katalizator.

(rd)

Kategoria wiadomości:

Z życia branży

Źródło:
onet.pl
urządzenia z xtech

Interesują Cię ciekawostki i informacje o wydarzeniach w branży?
Podaj swój adres e-mail a wyślemy Ci bezpłatny biuletyn.

Komentarze (0)

Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość. Wystarczy, że skorzystasz z formularza poniżej.

Wystąpiły błędy. Prosimy poprawić formularz i spróbować ponownie.
Twój komentarz :

Czytaj także