Reklama: Chcesz umieścić tutaj reklamę? Zapraszamy do kontaktu »
ABIS R&D
Powrót do listy produktów Ostatnia aktualizacja: 2009-04-09
DEZYNFEKCJA
Producent:
GRANIMEX
Dezynfekcja

Celem dezynfekcji wody jest zniszczenie żywych i przetrwalnikowych form organizmów patogennych oraz zapobieżenie ich wtórnemu rozwojowi w sieci wodociągowej. Mikroorganizmy obecne w wodzie zostają częściowo usunięte razem z zawiesinami w procesach sedymentacji i filtracji. Całkowite usunięcie mikroorganizmów wymaga specjalnych środków, stosowanych w metodach fizycznych chemicznych.

Do metod fizycznych dezynfekcji wody zalicza się: gotowanie, pasteryzację, naświetlanie promieniami ultrafioletowymi, zastosowanie ultradźwięków lub promieniowania gamma, ultrafiltrację. Gotowanie i pasteryzacja to najprostsze metody dezynfekcji wody. Mogą one znaleźć zastosowanie jedynie w gospodarstwach domowych oraz w niektórych rodzajach przemysłu spożywczego. Metody te nie są stosowane w praktyce wodociągowej. Promienie ultrafioletowe skutecznie niszczą mikroorganizmy.

Źródłem promieniowania UV są lampy rtęciowe wysokociśnieniowe lub kwarcowe lampy argonowe niskociśnieniowe. Dezynfekcja z wykorzystaniem promieniowania UV jest metodą wymagającą znacznych nakładów finansowych na inwestycję oraz eksploatację i powinna być uzupełniona końcowym chlorowaniem. Stosuje się ją do małych ilości wody całkowicie klarownej, gdyż obecność zawiesin powoduje rozpraszanie promieni i zmniejsza skuteczność dezynfekcji.


Ozon jest zarówno bardzo silnym utleniaczem jak i dezynfekantem. Cechy te powodują, iż jest on stosowany w oczyszczaniu wody jako czynnik dezynfekujący lub utleniacz. Zastosowanie ozonu jako dezynfekanta jest celowe wówczas, gdy zawodzi chlorowanie z powodu tworzenia chlorowych pochodnych związków organicznych lub związków nadających wodzie smak i zapach. Istotną wadą ozonu jako dezynfekantu jest jego mała trwałość, a więc niebezpieczeństwo wtórnego rozwoju bakterii w sieci wodociągowej. W związku z tym woda po ozonowaniu musi być chlorowana. Stosując chlorowanie ozonowanej wody, należy się liczyć z niebezpieczeństwem powstania w wodzie chlorynów i chloranów.

Chemiczne metody dezynfekcji polegają na wprowadzaniu do wody substancji, które niszczą bakterie. Skuteczne działanie środków chemicznych zależy od ich rodzaju i ilości, składu fizyko-chemicznego wody, czasu kontaktu środka chemicznego wodą, ilości i rodzaju mikroorganizmów w wodzie i od temperatury wody. Większość metod chemicznych sprowadza się do stosowania środków silnie utleniających takich jak chlor, podchloryn sodu, dwutlenek chloru, chloraminy, ozon, brom, i jod. Najbardziej rozpowszechnioną metodą i najtańszą metodą dezynfekcji wody jest chlorowanie. Wodę najczęściej chloruje się, stosując chlor gazowy - dodawany do dezynfekowanej wody w postaci wody chlorowej, która jest przygotowywana i dawkowana z chloratorów.

Porównaj ofertę z innymi dostawcami

To proste! Uzupełnij formularz i poznaj najlepsze oferty dostawców z branży ochrony środowiska.

Dystrybutor

GRANIMEX W. Granops sp j.

Adres: TRĄMPCZYŃSKIEGO 18, 61-414 POZNAŃ

Nr telefonu: 061 8 305 685 Skopiuj

Faks: 061 8 305 685 Pokaż numer Skopiuj

Przy kontakcie powołaj się na portal srodowisko.pl

Kategorie produktu